Luwak – najdroższa kawa na świecie z odchodów zwierzęcia…

Słyszałam, że balijska mała czarna jest jedną z najlepszych – ciężko mi potwierdzić tę tezę, gdyż tego napoju nie piję. Jednakże na Bali oczywiście jej nie odmówiłam. Zwłaszcza, że był to luwak – najdroższa kawa na świecie z odchodów zwierzęcia…

Plantacja kawy i smutna historia zwierząt w niewoli

Po drodze do ostatniej świątyni (o której napiszę w przyszłym poście) zatrzymaliśmy się na plantacji kawy. Każdy z przybyłych gości dostał swojego przewodnika, który oprowadzał opowiadając o roślinach, kawie oraz jej przygotowaniu. Nasza dziewczyna miała 17 lat i bardzo dobrze mówiła po angielsku. Była również bardzo miła.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po oprowadzeniu zostałam zaproszona do stołu, gdzie poczęstowano mnie różnymi herbatami oraz kawami. Muszę przyznać, że były one wyśmienite. Osobno zamówiłam kawę luwak, której filiżanka, w przeliczeniu na polskie złote, kosztowała 15 zł.

dscn0085

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luwak to kawa, która pochodzi z … odchodów zwierząt o tej właśnie nazwie. Pewnie zastanawiacie się jak smakowała ? 🙂 Jak zwyczajna kawa, tyle że nieco kwaskowata.

Luwak

Luwak ( łaskun palmowy) jest drapieżnym ssakiem, który żyje w lasach tropikalnych, a żywi się zarówno owocami, jak i np. myszami czy szczurami. Jego przysmakiem jest właśnie kawa. Łaskuny wspinają się na szczyty drzew kawowych i wybierają najbardziej dojrzałe ziarna. Przechodzące przed przewód pokarmowy ziarna kawy nie są trawione. Wydalone, zostają dokładnie umyte, a następnie suszone, prażone i mielone.

dscn0089

To był równie smutny widok, co koguty zamknięte w klatkach. Wyobrażałam sobie… w sumie to nie wiem co sobie wyobrażałam… Może to, że Balijczycy biegają po dżungli w określone miejsca i oczekują, aż zwierze się załatwi, lub po prostu rozglądają się za odchodami?! Rzeczywistość okazała się inna.. Co prawda na moje pytanie przewodniczka odpowiedziała, że tutaj przetrzymywane są jedynie te zwierzęta, które nie przeżyłyby na wolności, a reszta potrzebna do utrzymania biznesu żyje w rezerwacie. Ciekawe jakim…

dscn0087

Dlaczego te akurat ziarna nie są od razu przygotowywane do mielenia, tylko najpierw musi je zjeść zwierzę ? Luwak wybiera tylko najlepsze, najbardziej dojrzałe owoce kawowca, a przez przejście przez przewód pokarmowy łaskuna ziarna kawy tracą gorzki smak. Wtedy właśnie kawa wytwarzana z tych ziaren zyskuje łagodny aromat.

Cóż, mnie pozostaje wierzyć im na słowo…

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *