Kopi Luwak – najdroższa kawa na świecie z odchodów zwierzęcia

Słyszałam, że balijska mała czarna jest jedną z najlepszych kaw na świecie. Ciężko mi potwierdzić tę tezę, gdyż nie pijam tego napoju, jednak będąc na Bali oczywiście jej nie odmówiłam. Zwłaszcza, że była to kopi luwak – najdroższa kawa na świecie z odchodów zwierzęcia…

Plantacja kawy i smutna historia zwierząt w niewoli

W drodze do ostatniej świątyni (o której napiszę w przyszłym poście) zatrzymaliśmy się na plantacji kawy. Każdy z przybyłych gości dostał swojego przewodnika, który oprowadzał opowiadając o roślinach, kawie oraz jej przygotowaniu. Nasza dziewczyna miała 17 lat i bardzo dobrze mówiła po angielsku. Była również bardzo miła.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po oprowadzeniu po plantacji zostałam zaproszona do stołu, gdzie poczęstowano mnie różnymi herbatami oraz kawami. Muszę przyznać, że były one wyśmienite. Osobno zamówiłam kawę luwak, której filiżanka, w przeliczeniu na polskie złote, kosztowała 15 zł.

dscn0085

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kopi Luwak to kawa, która pochodzi z … odchodów zwierząt o tej właśnie nazwie. Pewnie zastanawiacie się jak smakowała ? 🙂 Jak zwyczajna kawa, tyle że nieco kwaskowata.

Luwak

Luwak (łaskun palmowy) jest drapieżnym ssakiem, który żyje w lasach tropikalnych, a żywi się zarówno owocami, jak i np. myszami czy szczurami. Jego przysmakiem jest właśnie kawa. Łaskuny wspinają się na szczyty drzew kawowych i wybierają najbardziej dojrzałe ziarna. Przechodzące przed przewód pokarmowy ziarna kawy nie są trawione. Wydalone, zostają dokładnie umyte, a następnie suszone, prażone i mielone.

dscn0089

Widok luwaków w klatkach był równie smutny, co kogutów, o których pisałam wcześniej. Wyobrażałam sobie… w sumie to nie wiem co sobie wyobrażałam? Może to, że Balijczycy biegają po dżungli, w określone miejsca i szukają odchodów zwierząt?! Rzeczywistość okazała się inna.. Co prawda na moje pytanie o warunki hodowlane, przewodniczka odpowiedziała, że tutaj przetrzymywane są jedynie te zwierzęta, które nie przeżyłyby na wolności, a reszta potrzebna do utrzymania biznesu żyje w rezerwacie. Ciekawe jakim…

dscn0087

Pewnie zastanawiacie się dlaczego ziarna kawy nie są od razu mielone, tylko najpierw musi je zjeść zwierzę ? Otóż, jak wspominałam powyżej, luwak wybiera tylko najlepsze, najbardziej dojrzałe owoce kawowca, a kiedy przechodzą one przez jego przewód pokarmowy, to  tracą gorzki smak. Wtedy właśnie kawa wytwarzana z tych ziaren zyskuje łagodny aromat i dlatego jest taka wyjątkowa.

Napilibyście się takiej kawy?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *